Longrevalidatie

Longrevalidatie


Sinds 1999 werkt onze longfysiotherapeut, Erik Vunderink, al samen in het netwerk COPE-Actief. Dit is een vereniging van gespecialiseerde eerstelijns fysiotherapeuten die patiënten met longklachten behandelen. Om lid van dit netwerk te kunnen zijn dient men aan allerlei kwaliteitseisen te voldoen en jaarlijks de benodigde bij- en nascholing te volgen. Er wordt in nauwe samenwerking met de maatschap longgeneeskunde van het MST gewerkt aan een verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met longklachten. Indien u longpatiënt bent en aan kortademigheid lijdt, inspanningsbenauwd bent of moeite heeft met het los- en ophoesten van vastzittend slijm komt u mogelijk in aanmerking om hiervoor door ons behandeld te worden. Vraag ons rustig om nadere informatie hieromtrent.

Contact

Hyperventilatie

Fysiotherapie bij hyperventilatie en disfunctioneel ademen. 


Onze ademhaling past zich aan aan de lichamelijke activiteit van het moment. Zijn we in rust dan is de ademhaling rustig, hoe meer lichamelijke activiteit hoe sneller/dieper de ademhaling. Dit noemen we een functionele ademhaling. Bij bijvoorbeeld hardlopen of andere lichamelijke inspanning ga je vlugger ademhalen, wat nodig is omdat er meer zuurstof verbruikt wordt en meer afvalproduct (koolzuurgas) geproduceerd wordt. Als je erg hard loopt sta je zelfs, nadat je gestopt bent, nog even na te hijgen omdat je niet genoeg zuurstof in je lichaam hebt en er bovendien ook nog teveel koolzuurgas in je lichaam zit. Doorgaans is de rustige ademhaling weer vrij snel bereikt.


Een disfunctionele ademhaling is een manier van ademen die niet past bij wat je lichamelijk op dat moment aan het doen bent.


Stress of een stressvolle situatie heeft door o.a. de opbouw van spierspanning hetzelfde effect op de ademhaling als lichamelijke inspanning. In een stressvolle situatie heeft de mens de neiging om de rompspieren en met name de buikspieren aan te spannen. Dit werkt een disfunctionele ademhaling in de hand.


Wanneer je in rust een te diepe en/of vlugge ademhaling hebt stijgt de hoeveelheid zuurstof in je bloed en daalt het koolzuurgehalte. Dit kan geen kwaad, maar leidt wel tot een aantal als zeer onprettig ervaren verschijnselen, bijvoorbeeld:
- een benauwd gevoel
- kortademigheid
- prop in de keel
- droge mond
- strak gevoel rond de mond

- handen en voeten voelen aan alsof ze opgeblazen zijn en prikkelen
- krampen in de handen
- duizeligheid met een licht gevoel in het hoofd
- slecht zien, het idee dat alles er anders uitziet, waas voor je ogen
- gevoel van onwerkelijkheid
- anders dan normaal klinkende geluiden
- klam gevoel
- het idee te gaan flauwvallen
- een slap gevoel in je knieën met het idee de grip te verliezen
- Als een disfunctionele ademhaling gepaard gaat met angst en/ of paniek kan dit overgaan inhyperventilatie. 


Wat kunt u er zelf aan doen? 


Er bestaan geen medicijnen tegen een disfunctionele ademhaling.


Het is zeer belangrijk niet in paniek te raken, ook al lijken de verschijnselen ernstig. Het is nodig dat u zich realiseert dat de klachten ontstaan door spanning, dus probeer de oorzaak van de spanning weg te nemen.


Er zijn enkele dingen die u kunt doen om een aanval te beëindigen:


- u kunt zich lichamelijk gaan inspannen, waardoor uw snelle ademhaling “functioneel” wordt.
- houdt uw handen over uw neus en mond (goed afsluiten) en adem rustig door. Doe dit een paar minuten en uw klachten verdwijnen. 


Fysiotherapie 


De fysiotherapeut kan u, door middel van oefeningen, leren uw lichaam te ontspannen. Lichamelijke ontspanning heeft tot gevolg dat de ademhaling vanzelf weer rustig wordt. Op deze manier kan, ondanks dat er niets aan de oorzaak van de hyperventilatie (de geestelijke spanning) wordt gedaan, de vicieuze cirkel doorbroken worden en verdwijnen de klachten.

Duizeligheid (vertigo)

Duizeligheid (vertigo)

Wat is duizeligheid


Duizeligheid is de naam voor een groep klachten zoals:
Een licht gevoel in je hoofd.
Het gevoel dat je zélf ronddraait.
Het gevoel dat alles in je omgeving ronddraait (draaiduizeligheid).
Het idee hebben dat je flauw gaat vallen.
In de meeste gevallen heeft duizeligheid geen ernstige oorzaak.


Vormen van duizeligheid


Duizeligheid kent veel verschillende vormen. Er wordt in de medische wereld een onderscheid gemaakt tussen voornamelijk draaiduizeligheid en een licht gevoel in het hoofd (of gevoel van flauw vallen). Bij deze twee vormen passen weer verschillende diagnoses, zoals BPPD (benigne paroxismale positieduizeligheid), de ziekte van Ménière, bloeddrukdalingen of zelfs een TIA/beroerte. Ook kan duizeligheid voortkomen uit de nekwervelkolom.


In de meeste gevallen is er niets ergs aan de hand en gaan de meeste duizeligheidsklachten ook weer vanzelf over. De fysio-/manueeltherapeut kan u mogelijk sneller van uw duizeligheid verlossen.


Draaiduizeligheid

De meest voorkomende vorm van draaiduizeligheid, is BPPD(Benigne paroxismale positieduizeligheid). Benigne betekent ‘goedaardig/ongevaarlijk' en paroxismale staat voor  ‘in aanvallen optredend' . Indien bij u de diagnose BPPD is gesteld dan heeft u dus te maken met een ongevaarlijke in aanvallen optredende, positieafhankelijke, draaiduizeligheid. 


Mensen ervaren daarbij dat de wereld om hen heen draait, of dat zij zelf draaien. Het zijn meestal kortdurende aanvallen van enkele seconden tot minuten, die uitgelokt worden door veranderingen van de stand van het hoofd. In tegenstelling tot Ménière treden er geen gehoorstoornissen hierbij op.

Cervicogene duizeligheid (Duizelig vanuit de nek)

Wanneer er sprake is van duizeligheid bij veranderingen van de stand van het hoofd, zonder dat het daarbij draait, kan het zijn dat deze duizeligheid wordt veroorzaakt door problemen in de bovenste nekwervels (gewrichten).
Een fysiotherapeut kan onderzoeken of hiervan sprake is.


Er zijn veel vormen van duizeligheid die met andere zaken te maken hebben. Bij voorbeeld hoge bloeddruk, neurologische aandoeningen, de ziekte van Menière, of gewoon stress. Het is daarom raadzaam, hoewel niet strikt noodzakelijk, om in eerste instantie uw huisarts te raadplegen. Die kan goed bepalen welke vorm van duizeligheid u heeft en of deze eventueel met fysiotherapie behandelbaar is.


Behandelingen


BPPD herstelt meestal spontaan binnen een maand, maar oefeningen en handgrepen aan het hoofd kunnen het herstel bevorderen.


Bij balans- en evenwichtsklachtenklachten die het gevolg zijn van beschadiging van het evenwichtsorgaan kan fysiotherapie mechanismen bevorderen die het herstel compenseren. Denk in praktische zin aan het oefenen van de balans tijdens het lopen. Ook onze kleine hersenen(cerebellum) helpen mee door anders op duizeligheid te reageren.

Fascie technieken

Fascie technieken

Fascie technieken volgens Willie Fourie


Fascia zijn bindweefselvliezen die als een dunmazig web al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en het zenuwweefsel met elkaar verbindt. Deze verbindingen zijn flexibel en verschuifbaar en maken het lichaam tot een samenhangend geheel.


Deze onderlinge samenhang kan uit balans raken door littekenweefsel ten gevolge van een blessure, operatie of bestraling. De fascie komt dan onder spanning te staan en/of er ontstaan verklevingen. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid of een bewegingsbeperking. Met behulp van fascie-technieken worden de verklevingen van het bindweefsel losgemaakt, waardoor de ontstane klachten worden verminderd of opgeheven. Dit heeft tevens een positief effect op de doorbloeding van weefsels en op de werking van het lymfesysteem.


Deze behandelmethode is uitermate geschikt voor borstkankerpatiënten die klachten hebben van lymfoedeem, pijn en/of stijfheid in de schouder, arm, nek en rug. Met name de gevolgen van littekenvorming en de fibrosering na radiotherapie kunnen hiermee goed worden behandeld.

Zij gebruikt deze fascie-technieken daarom meestal als onderdeel van oedeemtherapie en littekenbehandeling.

Algemene fysiotherapie

Algemene fysiotherapie

Last van uw rug bij het bukken? Of van uw nek of schouders na een dag achter de computer zitten? Grote kans dat de fysiotherapeut u kan helpen. De fysiotherapeut weet veel af van ‘de mens in beweging’. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, merkt u pas als u ergens last van krijgt. De fysiotherapeut helpt u om weer optimaal te bewegen in uw dagelijks leven. U kunt bij ons terecht: om klachten te laten behandelen en/of
om (ergere) klachten te voorkomen.