Valpreventie

Valt u vaak of bent u bang om te vallen?

U kunt terecht bij Fysiotherapie De Eekmaat voor het `Vallen Verleden Tijd`-programma. 

Dit programma is voor ouderen het enige valpreventieprogramma in Nederland waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het ook echt goed werkt. Na het volgen van het programma is de kans op vallen met de helft verminderd en is de valangst zelfs met nog meer afgenomen! Dit betekent dat mensen minder in een isolement leven en beter kunnen omgaan met valgevaarlijke situaties zoals; scheve stoeptegels, natte bladeren in het bos of een lastige trap.

Daarnaast worden veel mensen na een val angstiger om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechtert. Ook hieraan wordt aandacht besteed tijdens de cursus.

Met de cursus `Vallen Verleden Tijd` zullen we stapsgewijs oefenen hoe u het beste kunt vallen. Ook worden situaties gecreëerd welke in het dagelijks leven kunnen leiden tot een val. Komt u vanuit lig niet meer omhoog? Dan gaan we ook dit oefenen. De cursus kan zowel in groepsverband als individueel gegeven worden.

Voor meer informatie over het `Vallen Verleden Tijd`-programma kunt u terecht bij Bart Klaver, fysiotherapeut bij Fysiotherapie De Eekmaat, Schoolstraat 20, Glanerbrug. Tel. 053-4618738.

Beweegkuur obesitas

Beweegkuur obesitas                           

Overgewicht

Overgewicht neemt steeds ernstigere vormen aan en zeker voor de toekomst is dit zorgelijk. De kosten voor de gezondheidszorg zullen daardoor stijgen en de gezonde levensjaren nemen af. Steeds meer mensen ontwikkelen ook obesitas.

Uit onderzoek is gebleken dat we niet zozeer meer zijn gaan eten, maar vooral minder zijn gaan bewegen. We worden met z’n allen steeds inactiever. Waar je vroeger simpelweg geen keuze had, staat nu die verleidelijke auto voor de deur…

Minder beweging in combinatie met lekker eten is funest voor het gewicht. Denk eens aan een aardappelzak van 5 kilo, en loop daar eens een hele dag mee. Best vermoeiend, niet?!

Afvallen

Enfin, afvallen is niet makkelijk. Het vraagt om langdurige gedragsverandering. Dit is het beste te bereiken in een multidisciplinair programma. Fysiotherapie de Eekmaat organiseert, in samenwerking met de huisartsen, een beweegprogramma “obesitas”.

Voor wie is de beweegkuur?

Een beweegprogramma is voor mensen die:

• willen afvallen,

• te weinig bewegen,

• gemotiveerd zijn om meer te gaan bewegen,

• 18 jaar of ouder zijn.

Hoe ziet de beweegkuur eruit?

Het programma duurt in totaal 11 maandenwaarin u tweemaal per week gaat sporten bij Fysiotherapie de Eekmaat, waarvan een deel in groepsverband. Voorafgaand aan het programma wordt er een intakegesprek gepland, waarin uw gezondheidstoestand in kaart wordt gebracht.

Het doel is daarbij gebaseerd op het blijvend bereiken van gewichtsverlies (5-15% van het huidige gewicht).

Oefenzaal

De trainingen vinden plaats in onze oefenzaal die beschikt over diverse trainingsapparaten.

Wij vragen u een eigen handdoek en (sport)schoenen die u alleen binnen gebruikt mee te nemen. Het is aan te raden makkelijk zittende (sport)kleding te dragen. Er is gelegenheid om u om te kleden en te douchen. Tevens zijn er kluisjes voor uw waardevolle spullen aanwezig.

Wanneer start de beweegkuur?

U kunt op elk moment instromen in een beweegprogramma.

De trainingsdagen en -tijden zijn op:

  • maandagochtend en woensdagochtend van 9:00 uur - 10:00 uur.
  • maandagavond en woensdagavond van 19:00 - 20:00 uur.

In overleg met u worden de dagen/tijden gepland.

Het is de bedoeling dat u het beweegprogramma zonder onderbreking doorloopt.

Verwijzing

Voor deelname aan het beweegprogramma heeft u geen verwijzing nodig.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor deelname aan het programma zijn afhankelijk van uw zorgverzekering. Voor meer info, bel met onderstaand telefoonnummer.

Aanmelden

Spreekt bovenstaand stukje u aan en bent u gemotiveerd om veranderingen te maken in uw huidig eet- en beweegpatroon?

Neem dan nu contact op met Fysiotherapie de Eekmaat.

Tel.: 053-4618738 en meld u nu aan!

Fascie technieken

Fascie technieken volgens Willie Fourie

Fascia zijn bindweefselvliezen die als een dunmazig web al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en het zenuwweefsel met elkaar verbindt. Deze verbindingen zijn flexibel en verschuifbaar en maken het lichaam tot een samenhangend geheel.

Deze onderlinge samenhang kan uit balans raken door littekenweefsel ten gevolge van een blessure, operatie of bestraling. De fascie komt dan onder spanning te staan en/of er ontstaan verklevingen. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid of een bewegingsbeperking. Met behulp van fascie-technieken worden de verklevingen van het bindweefsel losgemaakt, waardoor de ontstane klachten worden verminderd of opgeheven. Dit heeft tevens een positief effect op de doorbloeding van weefsels en op de werking van het lymfesysteem.

Deze behandelmethode is uitermate geschikt voor borstkankerpatiënten die klachten hebben van lymfoedeem, pijn en/of stijfheid in de schouder, arm, nek en rug. Met name de gevolgen van littekenvorming en de fibrosering na radiotherapie kunnen hiermee goed worden behandeld.

Zij gebruikt deze fascie-technieken daarom meestal als onderdeel van oedeemtherapie en littekenbehandeling.

 

Dry needling:

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een innovatieve vorm van fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne naalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen. Omdat er geen vloeistof wordt geïnjecteerd, spreekt men van Dry Needling.

Met Dry Needling worden spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) ontspannen, door deze aan te prikken met een dunne naald

Hoewel bij dry needling gebruik wordt gemaakt van acupunctuurnaalden, is dry needling geen acupunctuur.

Bij acupunctuur behandeld men de meridianen, de energiebanen. Bij de dry needling wordt de spier aangepakt die de directe pijn en eventuele uitstralende pijn veroorzaakt.

De behandeling 

De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, tenniselleboog, e.d.

Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zogenaamde 'local twitch respons'  (= een reflexmatige reactie in de spier) waarna deze spier zich meer ontspant.

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten goed te analyseren.

In het onderzoek worden die spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden. 

In die spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng.

Ook andere gebieden in het lichaam kunnen deze klachten onderhouden en de fysiotherapeut zal ook daar in zijn onderzoek  aandacht aan besteden.

Wat voelt u tijdens de behandeling?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks.

Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt, soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn.

Soms voelt u dat u het warm krijgt en zelfs een beetje gaat transpireren. Sporadisch komt het voor dat u zich een beetje naar voelt. Niet om u daar zorgen over te maken, dit verdwijnt ook snel weer.

Na de behandeling voelt de behandelde spier vaak wel wat vermoeid, stijf of beurs aan, maar dat is meestal van korte duur. Een tot twee dagen spierpijn na een behandeling is heel normaal.

 

 

Kosten

Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Indien uw aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen ook de kosten van dry needling hieronder.

Claudicatio Intermittens/Etalagebenen

Wat zijn etalagebenen?

Als u loopt, trap loopt of hard loopt, hebben uw beenspieren meer zuurstof nodig dan wanneer u stilstaat. De slagaders (‘rode’ bloedvaten) vervoeren zuurstofrijk bloed. Bij etalagebenen (claudicatio intermittens) zijn de slagaders van het been door aderverkalking vernauwd. Hierdoor kunnen deze minder bloed aanvoeren en gaat er ook dus minder zuurstof naar de benen. Dit kan leiden tot pijnklachten.

 

Hoe vaak komen etalagebenen voor en bij wie?

Naar schatting lijden ongeveer 2 op de 10 mensen aan etalagebenen. Dit aantal neemt boven de 75 jaar toe naar meer dan 3 op de 10.

 

Wat zijn de risicofactoren?

U loopt de grootste kans op etalagebenen wanneer u een roker bent. Ook als u meerookt verhoogt de kans, maar uiteraard in mindere mate. Naast roken kunnen ook de volgende factoren zorgen voor een grotere kans op etalagebenen:

  • Een hoge bloeddruk
  • Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed
  • Suikerziekte (diabetes mellitus)
  • Overgewicht
  • Te weinig beweging
  • Erfelijkheid

Deze risicofactoren versterken elkaar. Dit betekent dat wanneer u bijvoorbeeld rookt én overgewicht heeft, u een grotere kans heeft op etalagebenen. Dat geldt ook als één van uw ouders vóór het 60ste levensjaar een hart- of vaatziekte heeft (gehad).

De risicofactoren voor etalagebenen zijn dezelfde als de risicofactoren voor hart- en vaatziekten; etalagebenen is namelijk ook een ‘vaatziekte’. 

 

Wat zijn de klachten en symptomen van etalagebenen?

Met etalagebenen heeft u vaak het gevoel dat uw benen pijnlijk, verkrampt en vermoeid aanvoelen wanneer u een stukje loopt. U kunt dit gevoel hebben als u normaal beweegt, maar u kunt de klachten ook pas voelen wanneer u met meer tempo, of langer, beweegt (lange wandeling of hardlopen). Als u al lang last heeft van etalagebenen kunt u koude voeten krijgen, omdat de vetlaag onder uw huid vermindert. Mensen met etalagebenen hebben soms ook verdikte teennagels. Bij een wondje op uw voet of aan uw been, zult u merken dat dit minder snel geneest of zelfs gaat zweren.

Als u zich extra inspant, treden klachten eerder op omdat er dan meer zuurstof nodig is. Ook als het koud is buiten zult u hier eerder last van hebben, omdat uw bloedvaten door de kou samentrekken. 

 

Wat kan de fysiotherapeut doen en welke specialist kan mij behandelen?

De fysiotherapeut adviseert u en geeft u oefeningen. Als u deze oefeningen goed blijft uitvoeren, heeft u hier op lange termijn veel profijt van. Ook bij specifieke problemen zoals bijvoorbeeld traplopen, kan de fysiotherapeut u gerichte oefeningen geven. HVL (hart, vaat, long) fysiotherapeuten hebben met name veel ervaring met etalagebenen.

Looptraining onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut, is bij veel mensen met etalagebenen , goedkoper en net zo effectief, als het opereren met dotteren of een bypass (omleiding).

Als uw bloedvat teveel vernauwd is en met fysiotherapie geen resultaat kan worden bereikt, kan een ingreep in het ziekenhuis, door de vaatchirurg, nodig zijn. Door te dotteren of een bypass te plaatsen, verdwijnt de vernauwing.

Na de operatie kunt u het advies krijgen om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut. Hij kan u helpen met het opbouwen van uw conditie en/of fitheid, om weer deel te nemen aan de dagelijks bezigheden die u wenst.

 

Wat houdt de behandeling van de fysiotherapeut in?

De fysiotherapeut helpt u om uw klachten te verminderen en zorgt dat de risico’s op adervernauwing beperkt blijven. Vaak bent u geneigd om minder of geforceerd te bewegen. U heeft het gevoel dat uw klachten afnemen, maar na een tijdje voelt u ze weer en bovendien kost het veel energie. De fysiotherapeut helpt u om op de juiste manier in beweging te blijven. Met looptraining kunt uw coördinatie- en uithoudingsvermogen verbeteren.  

De fysiotherapeut streeft ernaar dat u zelfstandig uw klachten onder controle krijgt en kunt houden. Dit kan met behulp van een activeringprogramma. Dit programma helpt u om zelfstandig te blijven bewegen en gezond te leven. De fysiotherapeut geeft u bewegingsadvies dat bij u past. 

Bij Fysiotherapie de Eekmaat is Frank Zuijdgeest, gespecialiseerd in het behandelen van mensen met etalagebenen of claudicatio intermittens. Hiervoor is hij lid van ‘Claudicationet’ en het HVL-netwerk Twente.

Erik Vunderink is tevens lid van het HVL-netwerk Twente, en behandelt deze groep patiënten ook in nauwe samenwerking met Frank Zuijdgeest.

Enschede Glanerbrug